Berlin er byen som du kan besøge igen og igen

Berlin

Der er nogle storbyer, som du kan besøge én gang – og så er det ligesom det.

Og så er der storbyer, som du kan komme til igen og igen – og hver gang opdage nogle nye, interessante sider. En sådan storby er Berlin.

Berlin er formodentlig den by i Europa, som har mest at byde på i forhold til nyere historie – dvs. historie der strækker sig fra 2. Verdenskrig og fremefter.

For udover at den naturligvis var en vigtig by under Hitlers forsøg på at besætte det meste af Europa, så har den også haft stor historisk betydning efterfølgende under Den Kolde Krig.

Den gang var det blodigt alvor. Men efter murens fald i 1989, har seværdighederne heldigvis mest haft historisk betydning.

Et vigtigt symbol på genforeningen er Brandenburger Tor, der med sine 60 meters længde, 11 meters bredde og 26 meters højde fylder godt i landskabet.

Da der stadig var noget, der hed Østberlin, stod den lidt for sig selv. Men efter samlingen af Øst og Vest, kom den igen for alvor til sin ret.

En anden vigtig bygning i Berlin er Rigsdagsbygningen, der på grund af en brand i kuplen gav Hitler mulighed for at erklære undtagelsestilstand i 1933 – hvilket i praksis startede en forfærdelig epoke i Tysklands historie.

Den sidste seværdighed, der er værd at nævne, er Checkpoint Charlie – grænseovergangen mellem Øst- og Vestberlin. I dag er der heldigvis ingen grænse. Og stedet står derfor bare som et monument over et trist kapitel i Europas historie.

Men Berlin er heldigvis meget mere end Kold Krig og uhyggelige skæbner. I dag finder du masser af spændende kunstmuseer og gallerier. Og er du til shopping, er der også masser af muligheder.

Du kan jo f.eks. vælge at besøge KaDeWe, der er Europas største stormagasin. Du får nok svært ved at nå det hele. Men under alle omstændigheder må du ikke snyde dig selv for et besøg på madetagen. Her er alt hvad hjertet (og maven) kan begære.

Hvis du er festligt anlagt, så kan Berlin også tilbyde et hektisk natteliv. Det er ikke usædvanligt, at de nyeste tendenser optræder her for første gang – og derefter breder sig ud til resten af Europa.

Og sidst men ikke mindst så er Berlin både en by, der er nem at komme til – og billig at bo i. Kører du fra København, er der kun 440 km. Alternativt kan du tage en turistbus eller flyve.

Og når du så er fremme, er det på ingen måde umuligt at finde hotelværelser til omkring 200-300 kroner. Og ofrer du lidt mere, får du rigtig meget overnatning for pengene.

Så Berlin er ikke bare en spændende storby. Det er også en billig storby. Så du har råd til at besøge Berlin igen og igen.